Contakeeper | Ai firma acasa? Cum se majoreaza impozitul local. PFA sau SRL? Consultantul fiscal Adrian Benta explica ce ne asteapta in anul 2016
16257
single,single-post,postid-16257,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.0.5,vc_responsive

Ai firma acasa? Cum se majoreaza impozitul local. PFA sau SRL? Consultantul fiscal Adrian Benta explica ce ne asteapta in anul 2016

shutterstock_190205975

15 Dec Ai firma acasa? Cum se majoreaza impozitul local. PFA sau SRL? Consultantul fiscal Adrian Benta explica ce ne asteapta in anul 2016

​Impozitele platite de patronii care au microintreprinderea in propria locuinta pot creste si de 25 de ori in anul 2016 fata de nivelul actual, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-un interviu acordat StartupCafe.ro . El a explicat aspectele din noul Cod fiscal referitoare la impozitul pe cladirile proprietate personala folosite ca sediul sau punct de lucru de catre micii patroni. De asemenea, Benta explica de ce in anul 2016 va fi mai avantajos, din punct de vedere fiscal, sa functionezi ca persoana fizica autorizata (PFA) decat ca microintreprindere (SRL), pentru activitatile care se preteaza la acesta forma juridica.

Primul factor de majorare: procentul diferit in functie de destinatie

Adrian Benta: Principala modificare a filosofiei fiscale din noul Cod fiscal se reflecta la impozitarea cladirilor detinute de persoanele fizice, mai exact, a constructiilor cu scop de locuinta.

Pentru prima data in ultimii 25 de ani, impozitarea unei claridiri detinute de o pesoana fizica nu se mai face strict in functie de proprietar – persoana fizica sau dupa caz persoana juridica -, ci in functie de scopul utilizarii acelei cladiri. In acest sens, o cladire poate avea trei tipuri de utilizari in intelesul Codului fiscal:

- o utilizare ca locuinta, cum o cunoastem noi, ca resedinta, ca domiciliu pentru persoana fizica, unde locuieste o persoana sau o familie.

- sau respectiva cladire este utilizata in activitati economice

- mai putem intalni un caz particular – cand dintre mai multe camere, o anumita camera este folosita in activitati economice, iar restul ca domiciliu pentru familie. Aici este o utilizare mixta, dar principalul ramane – folosirea acelei constructii pentru o persoana fizica sau pentru o activtate economica.

Notiunea de activitate economica nu este foarte clara in Codul fiscal – ceea ce nu este activitate rezidentiala este activitate economica. In acest sens, o cladire folosita pentru prestari de servicii, livrari de bunuri este considerata ca fiind folosita pentru o activitate economica.

In aceasta categorie regasim o gama larga de activitati, cum ar fi: activitatile facute de cabinetele de consultanta fiscala, de audit, de contabilitate sau cabinetele notariale, dar nu numai activitatile independente. Mai pot fi aici: frizerii, reparatii, service etc. 

O a doua modificare substantiala in noul Cod fiscal o reprezinta dreptul autoritatii publice locale sa stabileasca un procent de impozitare anuala, procent ce poate diferi de la o localitate la alta in functie de politica economica a respectivei localitati.

De exemplu, in anul 2015, pentru toate locuintele detinute de persoanele fizice, procentul de impozitare este 0,1%. In anul 2016, acest procent de impozitare o sa vedem ca este diferentiat in cadrul unor paliere ale unor intervale:

- pentru locuintele cu destinatie de locuinta (rezidentiala
), autoritatile publice locale au dreptul sa stabileasca un procent de impunere intre 0,08% si 0,2% pe an, din valoare.

- pentru utilizarea acelei locuinte in scopuri economice,
 apare o impozitare diferita, in functie de data cand s-a achizitionat sau s-a reevaluat respectiva incinta. Astfel, daca locuinta respectiva a fost achizitionata, dobandita, reevaluata in ultimii 5 ani, impozitul stabilit de Consiliul Local este intre 0,2% si 1,3% pe an.Observati ca, daca ne raportam strict matematic la acest 0,1% cat este impozitul in anul 2015 , autoritatile locale au primit posibilitatea sa majoreze si de 13 ori acest impozit. Dar retinem ca este aferent acelor constructii care au fost dobandite, construite, reevaluate in ultimii 5 ani.

- daca identificam situatia unei persoane fizice ce utilizeaza o locuinta in scop economic, dar ea a dobandit-o, a construit-o, a reevaluat-o cu mai mult de 5 ani inainte de anul 2016 (adica inainte de anul 2011 – n.r.), in acest caz impozitul este stabilit direct de Codul fiscal la procentul de 2% din valoarea acelei constructii. Retinem iarasi, ca model de comparatie, ca impozitele pot sa creasca si de 20 de ori (2% pe an) fata de impozitul de 0,1% valabil in anul 2015.

Al doilea factor de majorare: valoarea impozabila pe metrul patrat

Adrian Benta: Un element pe care il cunoastem mai putin si care conduce la majorarea impozitului este valoarea impozabila a metrului patrat de constructie. Avem in vedere o cosntructie din beton cu toate utilitatile (lumina, instalatii sanitare, caldura) – valoarea impozabila in anul 2015 este de 935 de lei pe metrul patrat. Pornind de la aceasta valoare, avand in vedere suprafata locuintei si rangul localitatii, stabilim usor valoarea impozabila.

In anul 2016, o modificare importanta este cresterea scriptica de catre legiuitor a valorii impozabile pe metrul patrat de constructie de la 935 de lei la 1.000 de lei pe metru patrat. Observam ca este o crestere numai prin legislatie, ceea ce duce doar de aici la o majorare a impozitelor cu 6,95% – 7% (din cuantumul initial al impozitului). (Asadar la cei maximum aprox. 1300% de mai sus se adauga acesti 7%, ca si factor de majorare – n.r.)

Al treilea factor de majorare: coeficientul de corectie

Adrian Benta: Un alt lucru mai putin cunoscut, dar care influenteaza cresterea impozitului datorat bugetului local, este modul de determinare a suprafetei. Pentru a se stabili impozitul pe locuinte, o locuinta este masurata la exterior. In situatia in care respectiva locuinta nu se poate masura la exterior, atunci i se aplica un coeficient de corectie, de majorare.

In anul 2015, acest coeficiente de corectie este de 1,2 . In anul 2016, fix de la 31 decembrie 2015 pana la 1 ianuarie 2017, coefientul de corectie se majoreaza la1,4, adica cu 40%. 

Pentru ce locuinte sa aplica acest coeficient? 

Adrian Benta: Este cazul tuturor blocurilor din Bucuresti sau din tara, care au o inaltime mai mare de 4 etaje. Masurarea apartamentelor situate la etajele superioare nu poate fi facuta, din considerentul ca fie depasim suprafata exterioara a blocului, fie vom trece prin incinta unui vecin. In acest caz, pornind de la suprafata utila, generata din contractul de vanzare-cumparare sau din documentatia cadastrala, pentru a stabili valoarea de impozitare se mai aplica acest coeficient de 1,4%. 

PROBLEME CONCURENTIALE INTRE LOCALITATI

Adrian Benta: Interesanta este si alta situatie…

Personal, consider ca impozitele pe proprietati, pe locuinte sunt destul de mici in Romania. Este normal sa fie o crestere de impozitare comparabila si cu alte proprietati din alte state si ne referim la tarile UE sau la SUA.

Dar se ajunge la situatii care nu sunt rezonabile din punctul de vedere al competitiei. De exemplu, Bucuresti are un impozit de 0,2%. Timisoara are impozit 0,6%, Cluj-Napoca are impozit pe locuinta de 0,1% – ma refer doar la locuintele folosite economic – zona de activitate IMM sau PFA.

Prin urmare, eu, daca as fi PFA si as presta acceasi activitate cu aceeasi suprafata, in acelasi timp de constructie, cu acelasi tip de utilitati, se ajunge la 3 sitiatii diferite in care, cu acelasi unorariu fix, voi plati trei impozite diferite, lucru pe care eu nu-l consider corect. Este normal sa se majoreze taxele pe priorietati, fiind foarte mici, chiar simbolice in Romania, dar nu mi se pare normal ca pentru fix acelasi tip de activitate in 3 locatii diferite din tara sa platesti 3 impozite diferite. 

EVALUAREA CLADIRII SI IMPOZITUL LOCAL. Cum ajungem la impozit de 25 de ori mai mare

In Codul fiscal se vorbeste despre acea evaluare a cladirii, in functie de care se stabileste impozitul local. Cine face acea evaluare, ce presupne, ce costuri implica?

Adrian Benta: Procedura evaluarii este cunoscuta si aplicata foarte des de catre societatile comerciale. Dintr-o alta perspoectiva fiscala, in sensul ca, daca cladirile nu erau reevaluate in ultimii 3 sau 5 ani: impozitele pe constructii platite de societati erau foarte mari – 10-20%, daca nu erau reevaluate in ultimii 3 ani sau uneori 30-40%, in functie de decizia Consiliului Local, daca nu erau reevaluate in ultimii 5 ani.

S-a preluat aceeasi gandire economica si pentru persoanele fizice care folosesc cladirile pentru activitati economice. Suntem intr-un element de absoluta noutate: eu nu cred ca o persoana fizica obisnuita care foloseste  aceasta cladire in activitati economice a reevaluat-o doar de dragul de a reevalua sau pot fi cazuri particulare, cand s-a facut o reevaluare pentru obtinerea unui imprumut, pentru o garantie.

Dar in mod curent aceste persoane fizice nu au avut obligatia reevaluarii .

Prin urmare, evaluarea va fi facuta de un evaluator autorizat, astfel incat valoarea stabilita de acesta sa fie comunicata Directiei de Taxe Locale, pentru a se stabili procentul de impozitare.

Subliniez ca ma refer aici la constructiile cu achizitie mai veche de 5 ani.

Se pune intrebarea: ce se intampla in sens invers, daca nu reevaluez. Evidnet, solutia este stabilita cu duritate de Codul fiscal: procentul este de 2% pe an stabilit prin valoarea matematica din a respectivei constructii.

Adica se majoreaza de 20 de ori impozitul?

Adrian Benta: Se majoreaza de cel putin 20 de ori, aproape de 25 de ori, daca luam in considerare si cresterea pe metrul patrat a valorii constructiei. 

CAZ FICTIV: AM SRL ACASA, CUM PROCEDEZ?

Sa spunem ca am un SRL la mine acasa, intr-un bloc vechi din Bucuresti sau din alta localitate. SRL-ul are sediul social acolo, in baza unui contract de comodat. Ce trebuie sa fac eu din anul 2016, ca sa intru in legalitate, sa platesc un impozit cat mai mic? 

Adrian Benta:

Trebuie sa fiti sincer cu dumneavoastra si sa va stabiliti cu exactitate daca acea locuinta este doar sediul scriptic formal al persoanei juridice sau al PFA-ului sua desfasoara cu exactitate activitati economice, respectiv, primiti acolo clientii sau aveti activitati care va aduc venituri. 

Daca sunteti convins ca nu aveti aceasta activitate economica acolo, atunci NU veti depune declaratia de impozitare majorata, ca persoana fizica detinatoare a apartamentului. 

Proprietarul de drept existent la data de 31 decembrie 2015 care detine aceasta constructie folosita in activitati economice – numai aceasta persoana - are obligatia ca pana la 31 martie 2016 sa depuna o declaratie de impunere la Directia de specialitate locala prin care isi asuma ca respectiva locatie este folosita in activitati economice. 

- Daca nu toata suprafata locuintei este folosita in activitati economice, atunci va depune o declaratie in care va specifica incapera sau suprafata in acea locuinta utilizata in activitati economice.

PFA sau SRL, CUM ESTE MAI BINE IN 2016 ?

Adrian Benta: Cu siguranta, banii primiti ca salariat sunt cu cea mai mica bataie de cap, dar din pacate sunt si cei mai putini, pentru ca vin cu cele mai multe taxe.

Decizia de a desfasura activitate sub forma organizata ca societate comerciala sau ca PFA poate fi influentata de mai multe criterii:

- criterii obliective, de natura impozitelor
- crierii subiective – din ce traiesc pana obtin dividende, daca infiintez societate comerciala? 

Din punct de vedere fiscal, observam ca PFA a primit o impozitare mai aspra decat microintreprinderea.

Ca PFA, platesti in continuare:

16%, impozit pe venit, la venitul determinat ca venit incasat minus cheltuielile aferente activitatii,

- se plateste in continuare in anul 2016, nu se plafoneaza, contributia individuala de sanatate (CASS) 5,5% calculata la venit. 

noutatea absoluta consta in introducerea platii contributiei individuale la pensii , procent de 10,5%, care se plateste plafonat superior la 5 ori salariul mediu pe economie, ori 12 luni – de-a lungul unui an intreg.

Aceasta noua taxa suplimentara conduce un pic la dezechilibrarea impozitarii PFA si nu o mai face atat de atractiva ca in trecut. Si in trecut se plateau contributii la pensii pentru PFA, dar persoana avea dreptul sa opteze intre o suma mai mica (35% din salariul mediu pe economie) si o suma de maximum 5 ori salariul mediu pe economie.

In anul 2016, persoana fizica autorizata nu mai are dreptul sa opteze, ci va plati 10,5% contributie individuala la pensie pentru venitul net realizat, fara a depasi 5 ori salariul mediu pe economie ori 12 luni.

Sunt afectate din punctul medu de vedere PFA-urile care realizeaza un venit lunar pana la 2.000 – 2.500 de euro.

Din pacate, in ciuda faptului ca vei plati aceasta contributie la pensii, ti se asigura doar o treime din stagiul de cotizare, iar daca PFA vrea sa iasa la pensie – o dorinta de altfel fireasca si naturala – atunci legiuitorul i-a permis optional sa plateasca si contributia angajatorului, de 15,8%, o contributie pentru care trebuie sa se decida pana pe 31 ianuarie si va depune o declaratie in acest sens la autoritatea fiscala (ANAF).

Recapituland un pic: 16% impozitul pe venit, 5,5% contributia la sanatate si 10,5%, contributia la pensii, observam ca PFA se duce catre o impozitare de 32% . 

In schimb, daca infiintez o microintreprindere (SRL sau alta forma), pentru acele activitati la care se preteaza, coroborat cu impozitul pe dividend de 5% din anul 2016, observam ca aceasta forma de impozitare este cea mai avantajoasa, in opinia mea. 

Recenta ordonanta de guvern OUG 50/2015 modifica a doua oara Codul fiscal neintart inca in vigoare, dar aduce cateva lucruri bune pentru antreprenori:

- o prima impozitare a microintreprinderii este diferentiata in functie de nmarul de salariati pe care ii va avea aceasta firma:

* daca SRL nu are salariati, impozitul este de 3% din venituri (ca si in anul 2015)
daca microintrepriderea are un salariat, atunci impozitul este de 2%
* daca are doi sau mai multi salariati, atunci impozitul este de 1%.

- se pastreaza si o facilitate in noul Cod fiscal, respectiv, pentru primele 24 de luni de activitate, pentru microintreprinderile nou infiintate, la care proprietarii acestora nu au mai avut alte societati, beneficiaza pentru aceste 24 de luni de o cota de impozitare de 1%, cu conditia sa angajeze un salariat. Prin salariat intelegem o norma de 8 ore pe zi de lucru, adica fie o singura persoana cu 8 ore, fie mai multe persoane angajate cu fractie mai mica de timp, dar care cumuleaza 8 ore.

- un element important este si plafonul de impozitare a veniturilor microintreprinderii, care a fost majorat la 100.000 de euro venit anual. 

Matematic, la impozitarea unei microintreprinderi (SRL sua alta forma de societate), impozitele sunt mai mici. 

Avantajul PFA sau al profesiei independente sau al intreprinderii individuale este de a putea sa dispui intotdeauna de venituri dupa ce le-ai incasat.
 De exemplu, Adrian Benta, consultant fiscal, a facut un serviciu de consultanta fiscala, a emis factura si dispune de onorariu asumandu-si plata impozitelor.

In cealalta situatie, daca Adrian Benta este mebru-fondator al unei societati, atunci patrimoniul lui Adrian Benta este total dostinct de patrimoniul societatii. Veniturile realizate de societate raman ame societatii, iar persoana fizica, chiar daca este administrator sa proprietarul companiei nu are dreptul sa dispuna de fondurile acesteia, decat in scopul societatii.

Prin urmare, ca sa beneficiez eu, ca membru fondator, de veniturile realizate de aceasta societate, trebuie sa astept cel putin intocmirea primului bilant contabil, astfel incat sa pot beneficia de sumele societatii sub forma dividendelor.

Dezavantajul unei societati este ca trebuie sa ia si alta sursa de venit, pentru a nu fi obligat sa dispui in folos personal de fondurile societatii, o situatie interzisa de legea societatilor.

Sursa: www.startupcafe.ro

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.